Nadmuchane i chrupiące, czyli smaczne zboża ekspandowane
Lekkie, gotowe do spożycia i stanowiące wartościowy dodatek do posiłków – właśnie takie są zboża ekspandowane, które podbijają podniebienia osób sięgających po eko produkty i dbających o linię.
2017-08-29, 10:52

Ekspandowanie – co to jest?

Zacznijmy od wyjaśnienia tajemniczo brzmiącego słowa „ekspandowanie”. Oznacza ono proces, jaki przechodzą zboża. Mimo złowrogiej nazwy, jest on całkowicie przyjazny i bezpieczny. Zaraz po zbiorze, ziarna przechodzą dokładną selekcję – każde z nich musi mieć taki sam kształt, wielkość i wagę. Następnie zostają pozbawione łuski i oczyszczone, po czym są poddawane obróbce ciśnieniowej z użyciem pary wodnej. Dzięki temu, już po chwili stają się puszyste i zachowują  charakterystyczny smak zboża. - Ekspandowanie odbywa się bez użycia sztucznych dodatków, cukru, soli, ani innych składników. Pod tym względem proces ten różni się od metod stosowanych powszechnie do produkcji zboża – jest znacznie mniej inwazyjny, a produkty, które powstają w ten sposób nie podrażniają żołądka”. – podkreśla Elżbieta Jackiewicz, Dyrektor produkcji i główny technolog firmy Soligrano.

Produkty ekspandowane – nowy trend na rynku zbóż?

Zboża ekspandowane mają szansę wybić się na tle innych produktów zbożowych dzięki temu, że są lekkie (ważą niewiele, a jednocześnie nie powodują uczucia ciężkości), smaczne i można je wykorzystać na wiele sposobów, przełamując kulinarną nudę. Miłośnicy składników ekologicznych i bezglutenowych znajdą wśród nich mnóstwo propozycji, które mogą z powodzeniem wprowadzić do codziennego menu np. grykę, amarantus, quinoę czy orkisz. Producenci zadbali też o osoby, które chcą sobie osłodzić życie niewielką ilością cukru oraz owocami. Firma może pochwalić się najnowocześniejszą linią produkującą zboża ekspandowane w Europie. Dzięki wysokiej wydajności zakładu, wprowadziła na rynek szeroką ofertę zbóż i wciąż zaskakuje nowymi propozycjami. Brzmi jak zagraniczne przedsiębiorstwo? Nic bardziej mylnego – firma ma swoją siedzibę i zakład w centralnej części Polski, w miejscowości Dobroń (województwo łódzkie).

Zboża ekspandowane przełamują nudę

Zboża to jeden z najważniejszych składników zbilansowanej diety. Mimo pojawiających się głosów sprzeciwu, jakoby były niezdrowe i tuczące, eksperci uplasowali je na trzecim miejscu piramidy żywności zaraz po sporcie i grupie „warzywa i owoce”. Ziarna ekspandowane są uniwersalnym dodatkiem do codziennych posiłków, a przez to świetnym uzupełnieniem wartości odżywczych dostarczanych organizmowi. Można je połączyć z jogurtem naturalnym, jako urozmaicenie drugiego śniadania, zrobić z nich pyszne batoniki na przejażdżkę rowerową, czy upiec ciastka. Zboża ekspandowane dobrze komponują się też z daniami głównymi, np. jako dodatek do placuszków warzywnych, panierki do mięs czy posypka do zup-kremów. Na blogach kulinarnych coraz częściej pojawiają się przepisy z użyciem produktów ekspandowanych – spróbujcie i Wy!

 

*****

O firmie SOLIGRANO

Soligrano to polska marka, podmiot powiązany z OrganikAgro – największym i najnowocześniejszym producentem zbóż ekspandowanych w Polsce. Misją firmy jest propagowanie zdrowego stylu życia i pomysłowego gotowania zgodnego z ideą zbilansowanej diety to – wartości firmy. Soligrano oferuje zboża w nowoczesnej odsłonie – lekkie, pyszne, wartościowe. Idealne jako oryginalny dodatek do śniadań, posiłków obiadowych, wypieków, deserów i przekąsek.

Producent wyrobów  marki Soligrano posiada Zintegrowany System Zarządzania Jakością potwierdzony licznymi certyfikatami, z zakresu Bezpieczeństwa Żywności ISO 22000, IFS, BRC, a także żywności dedykowanej jak Certyfikat Ekologiczny, Licencję Przekreślonego Kłosa dla produktów bezglutenowych oraz Certyfikat koszerności.

Więcej informacji: www.soligrano.pl

KONTAKT / AUTOR
Łucja Cymkiewicz
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.