System ERP – czy Twoja firma jest na to gotowa?
Jesteśmy za mali, nie stać nas jeszcze na wdrożenie, jakoś dajemy sobie radę na dotychczasowych systemach… Wdrożenie systemu ERP jest odkładane ze względu na koszty i długotrwały proces implementacji rozwiązania, ale czy słusznie? Kiedy firma jest gotowa na nowe narzędzia, pomagające jej się rozwijać? Na pytanie odpowiada Filip Stokłosa, specjalista firmy Tres, producenta oprogramowania Trawers ERP.
2018-03-21, 10:31

Wprowadzenie nowego rozwiązania IT do przedsiębiorstwa to ważny krok w jego rozwoju, jednak często odkładany w czasie. Przede wszystkim ze względu na wysokie koszty przejścia na zintegrowany system ERP. Ekspert firmy Tres, producenta oprogramowania Trawers ERP przekonuje, że dobry system do zarządzania firmą wcale nie musi być drogi, a jego wdrożenie trudne. – Wychodzimy z założenia, że dobre oprogramowanie do zarządzania firmą powinno być łatwo dostępne. Każda firma, która widzi potrzebę przejścia na „wyższy” poziom zarządzania powinna mieć możliwość wdrożenia ERP. Producenci takich rozwiązań powinni zatem ograniczać bariery cenowe oraz jak najbardziej upraszczać proces implementacji systemu w przedsiębiorstwie – wyjaśnia Filip Stokłosa z Tres. - Dzięki temu więcej firm będzie mogło przechodzić na zintegrowany system do zarządzania, a tym samym ich rozwój zostanie przyspieszony.

Czy to czas na ERP?

Analitycy firmy Allied Market Research przekonują, że głównym wyznacznikiem wdrażania systemów ERP nie jest redukcja kosztów, a zagwarantowanie przejrzystości procesów w firmie. Jeśli organizacja pracuje na wielu systemach, np. księgowym, sprzedażowym i marketingowym, to analiza danych ze wszystkich tych trzech systemów jednocześnie wiąże się z dodatkowymi nakładami czasu i pracy potrzebnej na ich odpowiednie zestawienia i przeanalizowanie. Dlatego, w tym wypadku zautomatyzowana integracja przynosi same korzyści w postaci oszczędności czasu i nakładów finansowych, bowiem łatwiej i szybciej pracuje się na jednym systemie niż np. trzech.

Argumentem przemawiającym za wdrożeniem ERP jest również ułatwienie współpracy pomiędzy poszczególnymi działami w firmie. Jednostki organizacyjne muszą ze sobą współpracować i na bieżąco wymieniać się danymi, aby firma efektywnie funkcjonowała. Jeśli jakiś dział błędnie lub wcale nie zaraportuje danych, to wpływa to na działanie innych jednostek. Zatem jeśli firma mierzy się z problemem wymiany informacji, to oznacza, że czas pomyśleć o rozwiązaniu IT, które pozwoli na bieżąco i w czasie rzeczywistym śledzić najważniejsze informacje.

Problem z terminami, kłopoty z zarządzaniem zapasami, brak możliwości terminowego dostarczania informacji klientom, to kolejne sygnały przemawiające za kupnem systemu ERP. Bogata funkcjonalność rozwiązań ERP to ich główna zaleta; integrują wszystkie obszary w firmie, a tym samym skracają czas niektórych procesów, co przekłada się na optymalizację kosztów, sprawniejszą pracę i lepszą organizację.

Jaki system wybrać?

Przed wyborem systemu należy przeprowadzić analizę potrzeb przedsiębiorstwa i na podstawie jej wyników wybrać rozwiązania spełniające oczekiwania firmy. Inne oprogramowanie przeznaczone będzie dla wielkich korporacji, a inne dla średniej wielkości firm. O ile oferta systemów dla „dużych” jest bardzo szeroka, o tyle systemy ERP dla średnich firm to jeszcze nisza na naszym rynku. – Producenci skupiają się na dużych firmach, bo to tzw. pewny rynek. Jednak średniej wielkości przedsiębiorstwa również chcą nadążać za trendami i zwiększać szansę na konkurowanie z największymi rynkowymi graczami. Właśnie z myślą o tej drugiej grupie stworzyliśmy oprogramowanie Trawers ERP – dostosowane do potrzeb firm średnich wielkości, głównie z branży produkcyjnej oraz handlowej, które są ważną częścią polskiej gospodarki, a chcąc konkurować z największymi muszą wdrażać nowoczesne rozwiązania wspierające rozwój – podkreśla Filip Stokłosa, programista i wdrożeniowiec z Tres.

System ERP dla średnich przedsiębiorstw

Trawers ERP to wysokospecjalistyczne, a zarazem elastyczne narzędzie, które można skonfigurować zgodnie z potrzebami i specyfiką danej firmy. Jego przemyślana architektura pozwala na łatwą integrację z systemami zewnętrznymi, takimi jak MES, WMS, sklepami internetowymi itd. Istotnym wyróżnikiem Trawers ERP jest stosunkowo niski koszt związany z jego wdrożeniem w przedsiębiorstwie. Nie chodzi tu jedynie o cenę licencji, ale przede wszystkim o wszelkie koszty poboczne, takie jak koszt wdrożenia, szkolenia pracowników, nakłady na infrastrukturę itp.

Łucja Cymkiewicz