Święta od kuchni
Tradycja polska głosi, że na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Najbardziej znanym daniem jest oczywiście pieczony karp i barszcz z uszkami albo zupa grzybowa. Popularne są także pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z farszem z kaszy gryczanej. Boże Narodzenie nie może się też obejść bez makowca i pierniczków. Jak zaskoczyć rodzinę bez rezygnowania z tradycyjnych przysmaków..? Wystarczy delikatnie je urozmaicić!
- Święta Bożego Narodzenia to kulinarna uczta, która daje miłośnikom gotowania duże pole do popisu, ale część z nich boi się eksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Sęk w tym, żeby bez odchodzenia od znanych smaków, zaproponować coś oryginalnego. Zboża ekspandowane to dodatek, który będzie nowym akcentem, a jednocześnie doda oryginalności staropolskim, świątecznym daniom. – mówi Katarzyna Augustyniak, Brand manager marki Soligrano.
PRZEPISY na świąteczne dania z oryginalnym dodatkiem
BEZGLUTENOWY MAKOWIEC Z QUINOĄ (komosą ryżową)
SKŁADNIKI:
- 200g quinoi ekspandowanej SOLIGRANO
- 1 puszka masy makowej
- 80g miodu wielokwiatowego
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 20g płatków migdałów
- 20g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 3 jajka (białka)
PRZYGOTOWANIE:
- Rozpuścić masło, dodać do niego miód, a następnie ekspandowaną quinoę – mieszać do połączenia wszystkich składników.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić masę z ekspandowaną quinoą po jej spodzie.
- Połączyć masę makową z białkami jajek, mieszać do połączenia składników, a następnie ułożyć powstałą masę na quinoi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut.
- Po wystygnięciu i wychłodzeniu pokroić makowiec na porcje, udekorować rozpuszczoną czekoladą, płatkami z migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy
KARP W GRYCZANEJ PANIERCE Z SOSEM PIERNIKOWYM
SKŁADNIKI:
- 100g gryki ekspandowanej SOLIGRANO
- 4 dzwonki karpia
- 300ml czerwonego wina
- 50g cukru
- 50ml octu winnego
- 100g pierników bez polewy
- 150ml oleju rzepakowego
- 1 cytryna
- 500g ziemniaków
- 75g soli
- 50g masła
PRZYGOTOWANIE:
- Wyczyścić dzwonek z karpia z łusek, wypłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Przyprawić solą i obtoczyć w zmielonej ekspandowanej gryce.
- Karpia smażyć na rozgrzanej patelni przy użyciu oleju rzepakowego ok. 5 min. z każdej strony.
- Sos piernikowy: cukier i ocet podgrzać w garnku do momentu aż cukier się skarmelizuje, wlać wino do powstałego karmelu i gotować przez 15 min.
- Pierniki rozdrobnić nożem lub przy użyciu tarki i wsypać do sosu w celu nadania smaku oraz zagęszczenia sosu.
- Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić z nadmiaru wody, a następnie dodać masło i ubić ziemniaki na jednolitą masę.
- Przy użyciu dwóch łyżek formować puree i obsmażyć je na maśle aż do uzyskania złotego koloru.
GRYCZANE GOŁĄBKI W SOSIE BOROWIKOWYM
SKŁADNIKI:
- 200g kaszy gryczanej niepalonej SOLIGRANO
- 1 kapusta włoska
- 100g borowików
- 200ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 0,5 litra wody
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić.
- Kapustę sparzyć we wrzątku i zdjąć pojedynczo liście.
- Kaszę doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz jajka, całość wymieszać.
- Porcje gotowej masy nakładać na liście kapusty, zwinąć kapustę farszem do środka.
- Borowiki, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie dodać wodę i śmietankę, doprowadzić do wrzenia i przyprawić do smaku. Do tak przygotowanego sosu włożyć zawinięte gołąbki i gotować na wolnym ogniu przez około 30 min.
Produkty Soligrano można kupić w sieciach handlowych na terenie całego kraju.
*****
O firmie SOLIGRANO
Soligrano to polska marka, podmiot powiązany z OrganikAgro – największym i najnowocześniejszym producentem zbóż ekspandowanych w Polsce. Misją firmy jest propagowanie zdrowego stylu życia i pomysłowego gotowania zgodne z ideą zbilansowanej diety to nasze wartości. Soligrano oferuje zboża w nowoczesnej odsłonie – lekkie, pyszne, wartościowe. Idealne jako oryginalny dodatek do śniadań, posiłków obiadowych, wypieków, deserów i przekąsek.
Firma posiada szereg certyfikatów potwierdzających jakość produktów, m.in.: Certyfikat ekologiczny, wydany przez Bioekspert Sp. z.o.o. (Jednostka Certyfikująca w rolnictwie ekologicznym); Licencję na produkty bezglutenowe wydaną Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej; Certyfikat IFS Food wydany przez TUW NORD Polska Sp. z.o.o; ISO 22000:2006 - certyfikat dla zakładu produkcyjnego produktów marki Soligrano wydany przez TUW NORD Polska Sp. z.o.o; Certyfikat Global Standard for Food Safety wydany przez TUW NORD Polska Sp. z.o.o.
Więcej informacji: www.soligrano.pl, www.soligranobio.pl/